Nyhet · 2024-04-24

Tillförlitlig mätning av sociala och miljömässiga investeringar

Tillsammans har 26 organisationer från alla sektorer bidragit till att det efter tre års intensivt arbete färdigställts en ny standard för mätning av sociala och miljömässiga effekter. Standarden lägger grunden för ett enhetligt förhållningssätt till effektmätning och minskar risken för godtycklighet kring vad som anses vara en effekt.

sis-se_750x390px_Mätning-av-sociala-och-miljömässiga-effekter.jpg

Fler och fler organisationer – idéburna, offentliga och privata – vill visa på hur de bidrar till att minska sin miljöpåverkan och bidrar till att stävja sociala utmaningar. Det kan till exempel handla om åtgärder för att minska psykisk ohälsa, koldioxidutsläpp eller förebygga segregation. För att bidra till detta förutsätts investeringar i rätt insatser. Genom effektmätning kan kunskap skapas om vilka insatser som fungerar och därigenom omfördela resurser till de som ger bäst effekt. Men att mäta effekten av sitt arbete är inte alltid enkelt och det har tidigare saknats ett sektorsövergripande och gemensamt ramverk för effektmätning i Sverige, vilket medfört varierande kvalitet och jämförbarhet.

Anmäl dig till SIS lanseringsevent den 21 maj

Inom kort publiceras en standard som ger stöd för mätning av sociala och miljömässiga effekter. Den lägger grunden för ett enhetligt förhållningssätt till effektmätning genom en terminologisk del som säkerställer en gemensam vokabulär och en processdel som beskriver mätningens olika steg.

– Standarden bidrar till en ökad kvalitet, transparens och jämförbarhet av genomförda effektmätningar och därigenom mer tillförlitliga underlag inför investeringsbeslut och verksamhetsutveckling, säger Aina Rundgren på Ramboll, som är ordförande för den SIS-kommitté som utvecklat standarden.

Dämpande effekt på ’Impact Washing’

Mer tillförlitlig mätning av utfall och effekter underlättar för organisationer att finna svar på vilka insatser de ska fortsätta med, vilka som kan förbättras och vilka som bör avslutas. En standard för effektmätning har förhoppningsvis också en dämpande effekt på impact washing, fenomenet med att satsningar vidhålls ha gett effekt fastän det inte går att utesluta att förändringen hade skett även utan genomförd satsning.

 – Begreppet effekt används idag allt för lättvindigt, vilket gör att det blivit urvattnat. Många satsningar bidrar absolut till ett positivt utfall, vilket kan vara nog så värdefullt, men steget till effekt kräver mer av mätningen och framför allt andra förutsättningar, kompetens och planering. Det är dock viktigt att påminna sig om att det för många organisationer skulle innebära ett stort steg i rätt riktning att gå från att räkna aktiviteter till att i stället konstatera ett utfall och att den förändringen kan vara gott nog i ett första steg, säger Aina Rundgren.

Vill du veta mer om standardiseringen kopplad till mätning av sociala och miljömässiga effekter? Besök kommitténs webbsida eller kontakta Jimmy Yoler, projektledare på SIS.

 

 


Får du vårt nyhetsbrev?

Håll dig uppdaterad kring nyheter och information inom ditt verksamhetsområde.

Vi skräddarsyr nyhetsbrevet efter de områden du är intresserad av. Nyhetsbrevet skickas ut sex gånger per år.

SIS/TK 626

SIS/TK 626 - Mätning av sociala och miljömässiga effekter arbetar för att främja  en gemensam förståelse kring hur insatser och finansieringar leder till önskade sociala och miljömässiga positiva resultat. Kommitténs långsiktiga mål är därför att standardisera terminologi, principer, metoder och processer för bedömning och beräkning samt rapportering av effektmätning.