Varukorg Minimera varukorgen
SEK SEK EUR EUR |
Rabatt | - EUR | - SEK |
Summa | EUR | SEK |
Frakt | EUR | SEK |
Moms | EUR | SEK |
Totalt | EUR | SEK |
Standardutveckling · SIS/TK 244
Konsumenter, tillverkare, försäljare, upphandlare eller konstruktörer, alla vill vara helt säkra på att det vi äter och dricker är hygieniskt och säkert hanterat. Kommittén för livsmedels- och förpackningsmaskiner utarbetar standarder gällande hygien för maskiner för beredning och förädling av livsmedel samt säkerhet för dem som arbetar med dessa maskiner.
Arbetar du med konstruktion, tillverkning, försäljning eller upphandling av maskiner för livsmedelsindustri; till exempel bagerier, slakterier eller storkök?
Deltagarna i SIS/TK 244 får all den senaste informationen om nya säkerhetsstandarder för livsmedelsmaskiner och förpackningsmaskiner samt tillgång till ett mötesforum där leverantörer, kunder, konkurrenter och myndighet kan diskutera standardförslag och hur de ska tolkas. Flera av deltagarna har förstås också intresse av att påverka innehållet i standarderna.
Kommittén skapar ett forum för svenskt agerande på europeisk nivå, genom att vi aktivt medverkar i den europeiska standardiseringsorganisationen CEN. På så sätt kan vi driva utvecklingen av standarden och påverka innehållet så att den främjar de svenska intressena.
Arbetet inom kommittén omfattar alla standardiseringsärenden inom ramen för CEN/TC 146, Packaging machines och CEN/TC 153 Food processing machines.
Standardiseringsarbetet avser maskiner och utrustning för beredning och förädling av livsmedel och syftar till att utarbeta säkerhets- och hygienkrav. De färdiga standarderna är harmoniserade mot Maskindirektivet vilket innebär att en maskin som uppfyller kraven i standarden för maskinen, uppfyller också kraven i Maskindirektivet. Några av maskinerna som behandlas i kommittén finns med i bilaga fyra till maskindirektivet, d.v.s. de betraktas som särskilt farliga. Standarderna behandlar alla aspekter inom området; bagerimaskiner, skärmaskiner, maskiner för korvtillverkning och slakterier, köttkvarnar, kokgrytor, storköksmaskiner, mjölkkyltankar och kvarnar.
CEN/TC 146, Packaging machines - Safety
CEN/TC 146/WG 1, Preformed rigid container packaging machines
CEN/TC 146/WG 2, Form-fill and seal machines
CEN/TC 146/WG 3, Palletisers and depalletisers
CEN/TC 146/WG 7, Group packaging machines
CEN/TC 146/WG 9, General requirements
CEN/TC 153/WG 13, Hygiene
ISO/TC 313, Packaging machinery
ISO/TC 313/WG 1, Safety of packaging machinery - General requirements
CEN/TC 153, Machinery intended for use with foodstuffs and feed
CEN/TC 153/WG 1, Bakery equipment
CEN/TC 153/WG 11, Machinery and equipment for processing fish and seafood
CEN/TC 153/WG 12, Safety
CEN/TC 153/WG 13, Hygiene
CEN/TC 153/WG 14, Machinery and equipment for slaughterhouses
CEN/TC 153/WG 2, Meat processing machinery
CEN/TC 153/WG 3, Slicers
CEN/TC 153/WG 4, Catering equipment
CEN/TC 153/WG 7, Pasta and cereal processing machinery
CEN/TC 153/WG 9, Machinery for processing animal feed
ISO/TC 293, Feed machinery
ISO/TC 293/WG 4, Safety
ISO/TC 326, Machinery intended for use with foodstuffs
Maskinsäkerhet (14) Förpackningsmaskiner (14.140) Livsmedelsmaskiner (14.240)
Jag vill gärna veta mer om kommitténs arbete.
För att ta dig till kommitténs digitala arbetsyta och röstningsportal (SIS Dokument)
Klicka här
För ett effektivt och meningsfullt deltagande i våra tekniska kommittéer erbjuder vi utbildningar i standardutveckling. För deltagare i tekniska kommittér är grundkursen kostnadsfri.
Läs mer
En standard måste omnämnas i EU:s officiella tidning (OJEU) för att vara harmoniserad.
För att kontrollera status för standarder gentemot maskindirektivet i (OJEU).
För att nå till Maskinsäkerhet CE-märkning på sis.se
Har du frågor eller vill veta mer om SIS standardiseringsverksamhet? Kontakta gärna oss.
Sven Radhe
Projektledare
sven.radhe@sis.se
Per-Olof Svensson
Vice projektledare
per-olof.svensson@sis.se
Ulla Hihldor
Projektkoordinator
ulla.hihldor@sis.se
Anders Jaretun
Ordförande
Tetra Pak Packaging Solutions AB