Standardutveckling · SIS/TK 584
Professionella diskmaskiner för storkök, hygienkrav/provning
På restauranger, storkök, inom servicehandeln och på andra serveringsställen används ofta professionella diskmaskiner för diskning av diskgods och beredningskärl. Det finns diskmaskiner i en mängd olika utföranden och märken på den europeiska marknaden. Idag saknas gemensamma europeiska standarder som specificerar krav på diskmaskinernas konstruktion, drift, underhåll och på funktionskontroller – krav för att uppnå en säker livsmedelshygien.
Mål
Gruppen arbetar med att ta fram en europeisk standard. Målet med den färdiga standarden är bland annat:
- Bättre livsmedelshygien
- Lägre miljöpåverkan
- Underlätta vid upphandling och inköp
Standardförslaget är fortfarande i ett tidigt skede och det är nu du ska gå med om du vill påverka innehållet och kraven i den.
Vilka berörs av arbetet?
Standardisering är öppen för alla organisationer att delta i. Ett brett deltagande leder till bra standardisering. Detta arbete bör följande organisationer:
- Diskmaskinstillverkare
- Disk- och torkmedelstillverkare
- Kommunala livsmedelsinspektörer
- Provningsinstitut
- Restaurang- och servicehandeln
- Branschföreningar
- Tjänsteleverantörer
Mer information om kommitténs arbete:
Internationellt deltagande
1 internationella kommittéer
CEN/TC 429, Food hygiene - Commercial warewashing machines - Hygiene requirements and testing
Finansiering
Arbetet styrs och finansieras av de organisationer som deltar i kommittén. Projektavgiften beror på arbetsform och omfattning, samt antal deltagare.
Vill du delta? Läs mer
Ett värdefullt arbete
I kommittén samlas expertkunskap genom representanter från tillverkare, köpare, användare eller övriga inom branschen. Standardiseringsarbetet ger deltagarna djupare insikt om standardernas krav och hur man resonerar kring dessa, vilket underlättar vid diskussion med olika parter inom branschen. Ett deltagande ger också en unik tillgång till branschens nätverk, både i Sverige och internationellt. Deltagarna är samtidigt med och påverkar framtidens standarder, vilket också leder till nya insikter och tidig information som kan omsättas i den egna verksamhetsutvecklingen.
Vill du vara med i kommittén?
Du är välkommen att delta i SIS tekniska kommitté SIS/TK 584. Om du är intresserad av att delta, kontakta oss så berättar vi mer om arbetet.
Ämnesområden
Diskmaskiner (97.040.40)
Anläggningar och utrustning för livsmedelsindustrin (67.260)