Debatt · 2018-05-25

Krönika: "Standarder är best practice för en bättre värld"

Här skriver SIS vd Thomas Idermark en krönika om en ny nordisk studie och nyttan med standarder. Studien ”The Influence of Standards on the Nordic Economies” visar att användningen av standarder har positiv inverkan på företagens och de nordiska ländernas utveckling. Enligt studien kan standardisering kopplas till 39 procent av arbetsproduktionstillväxten och till 28 procent av BNP-tillväxten i de nordiska länderna under de senaste decennierna.

Dela med dig av din kunskap. Det är ett sätt att bli odödlig, sa den 14:e Dali Lama en gång.

I vår moderna tid upplever vi att kunskap delas i allt högre takt. Det kan vara rent fascinerande att följa hur idéer, teknologier och kulturer stöter samman och omvandlas till nya sedvänjor och teknologier.

Men i en allt mer kaotisk värld kan det också vara bra att det finns ett par grundläggande regler att följa. Ibland kan rutiner hjälpa oss att koppla över på autopilot, vilket gör att vi enklare kan navigera oss fram genom våra vardagsbestyr. Och då lämnas plats för kreativitet. Ofta tar vi rutiner av det här slaget som något givet, även om det är just de som får vår vardag att rulla på smidigt och lätt. Men, eftersom de är just rutiner, så är de ofta underskattade.

Ta resor t.ex. Vi tycker alla om att kunna resa smidigt och enkelt, men även om vi ibland ger piloten eller besättningen en eloge efter en trevlig resa, visar vi sällan tacksamhet gentemot den säkerhets- eller markpersonal vars arbetsrutiner synkats för att våra resor alltid ska vara säkra och gå utan större ansträngning. Deras rutiner hjälper dem att dela kunskap på ett effektivare sätt, vilket resulterar i en smidigare resa för oss alla.

Samma bakgrundsarbete med att dela best practice, åstadkoms i företag genom användandet av standarder. Genom standardisering kan företag, produkter, tjänster och processer röra sig utan problem mellan olika marknader. Standardisering är en ömsesidig överenskommelse om gemensam best practice mellan olika marknadsområden, som både kunder och företag kan lita på.

Det här får stöd av en ny studie – ”The Influence of Standards on the Nordic Economies” – vars resultat visar att standardisering kan kopplas till en tillväxt av arbetsproduktiviteten i Sverige, Danmark, Norge, Finland och Island med 39 procent.

Dessutom kan standardisering kopplas till en BNP-tillväxt på 28 procent i de nordiska länderna under perioden 1976-2014.  Studien visar på att standarder gör det enklare för de nordiska företagen att ta sig ut på utlandsmarknaden och öka sin försäljning.

Standarder underlättar dessutom marknadstillträdet för innovationer, och hjälper företag att hålla sig à jour med den tekniska utvecklingen och kunna förutse den på ett bättre sätt. Det här är intressant för redan etablerade företag, och alldeles speciellt intressant för startup-företag som kommer med nya innovationer och utmanar sina marknader.

Avslutningsvis spelar standarder en viktig förtroendeskapande roll – av de 1179 företag som deltog i undersökningen, svarade 85 procent att standarder hjälper dem att skapa tillit och förtroende bland deras kunder. Det här är goda nyheter i en tid då hållbarhet är en stark och nödvändig trend. Kunderna efterfrågar hela tiden produkter med bättre kvalitet, ekologiskt framtagna och med tillförlitliga processer. Kvalitet garanterad av standarder.

Som Dalai Lama sa: att dela kunskap är ett ett sätt att bli odödlig. Även om vi inte kan utlova att era idéer kommer att få evigt liv, är det ett steg mot en bättre värld att lära sig dela kunskap med andra.

Thomas Idermark, vd, SIS, Swedish Standards Institute


Thomas Idermark, vd, SIS, Swedish Standards Institute

"The Influence of Standards on the Nordic Economies"

I den nordiska studien om hur standarder påverkar den ekonomiska utvecklingen deltog 1 179 nordiska företag i olika branscher med tidigare erfarenhet av användningen av standarder.