Nyhet · 2017-11-03

Arvet efter Rosling lever vidare i klassrummen

Professor Hans Rosling kämpade för en bättre värld baserad på kunskap. Hans vision lever vidare och nu sprids hans pedagogik även i skolor världen över. Det sker bland annat genom kunskapscertifiering enligt Gapminders test, som består av tolv grundfakta om världen alla borde känna till.

Anna Rosling staplar sockerbitar

Text: Ylva Carlsson
Foto: Anton Renborg

– Det finns stora kunskapsluckor om hur världen faktiskt ser ut. Okunskapen grundläggs tidigt i skolan. Det vill vi försöka ändra på, säger Anna Rosling Rönnlund, kreativ chef på Gapminder.

Den oberoende utbildningsstiftelsen Gapminder bildades 2005 av professor Hans Rosling, hans son Ola Rosling och svärdotter Anna Rosling Rönnlund. Stiftelsens mål är att bekämpa okunskap med en världsbild byggd på fakta som alla kan förstå. Många minns säkert hur Hans Rosling energiskt förmedlade sin kunskap om globala hälsoproblem med hjälp av slagkraftiga visualiseringar och powerpoint-presentationer.

I dag, ett halvår efter Hans Roslings bortgång, arbetar Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund vidare i hans anda. I januari 2018 kommer deras första bok ut. Minnesbilder av Hans Rosling blandas med konkreta tips och verktyg om hur man kan använda sin hjärna på ett smartare sätt, bland annat genom att inte låta sig styras av sina rädslor.

– Jag tycker att medierna mestadels gör ett bra jobb med att rapportera om vad som händer i världen, men överblicken saknas. Detaljkunskap kan man ofta googla sig till, men helheten är svårare att ha koll på, säger Anna Rosling Rönnlund.

För att närma sig skolans värld har Gapminder inlett ett samarbete med två lärare, Mikael Arevius och Olof Gränström. De nätverkar med kommuner, föreläser i skolor och producerar läromedel. De har också tagit fram en certifiering för lärare och skolor - ett kunskapstest med tolv grundfakta om världen som alla borde känna till. Hittills har två skolor klarat certifieringen.

Anna Rosling Rönnlund tror inte att förändringar sker över en natt. För att undervisningen ska bli mer systematisk krävs nya tankesätt.

– Det kommer att ta tid, men vi är jätteglada över den respons som lärarna har visat så här långt. Förutom en bättre överblick behöver skolorna beskriva de långsamma trenderna på ett mer tydligt sätt. Det som var en sanning i går, är sällan en sanning i dag, säger hon.

Förutom i Sverige har skolor i bland annat Storbritannien, Indien, Sydafrika, Kanada, Tyskland, USA och Singapore visat intresse för Gapminders arbete.

Detta är en redigerad version av en artikel i Magasinet S, tema smarta städer, höst 2017.


Tre vanliga missförstånd

Gapminders svar på tre vanliga missförstånd:

– Världens befolkning fortsätter inte att växa okontrollerat.

– Världen är inte tvådelad, rika och fattiga, utan det är en stor spridning av personer på en medelinkomstnivå.

– Världen blir inte sämre. Det finns fortfarande problem, men utvecklingen går i rätt riktning.

Vad vet du om världen? Gör Gapminders kunskapstest med tolv grundfakta om världen som alla borde känna till, men få gör: www.gapminder.org

Magasinet S

Detta är en artikel ur Magasinet S med tema smarta städer.

Om SIS

SIS verkar i de internationella nätverken ISO och CEN som skapar standarder. Hos oss utformar aktörer best practice som främjar Sveriges konkurrenskraft och ett smart hållbart samhälle.

Vi erbjuder också utbildningar, tjänster och produkter som hjälper våra kunder att utveckla sina verksamheter och skapa samhällsnytta med hjälp av standarder.