Nyhet · 2018-10-15

Industrirobot och människa dansar

ABB:s industrirobot IRB 6620 har flyttat in på Stadsteatern i Stockholm och dansar i succéföreställningen Våroffer tillsammans med streetdansaren Fredrik Rydman. Säkerheten är av största vikt när människa och robot är nära varandra – teknologi och standarder är i ständig utveckling.

I höst dansar ABB:s industrirobot IRB 6620 med Fredrik "Benke" Rydman på Kulturhuset Stadsteaterns scen i Stockholm. Samarbetet mellan Stadsteatern och ABB är ett konstprojekt som handlar om mötet mellan människa och robot. I en tolkning av Igor Stravinskijs Våroffer får publiken uppleva det senaste inom robotik i kombination med utvecklingen inom digitalisering med användandet av sensorer och ABB:s mjukvara SafeMove2, som på ett säkert sätt tillåter människa och robot att samarbeta på samma yta. Tekniken gör det möjligt att koreografera robotens rörelser i symbios med dansarens.

I vanliga fall används roboten IRB 6620 i fordonsindustrin. En miljö där arbetsmiljösäkerhet är av största vikt. Just nu revideras standarderna för robotsäkerhet - ISO 10218 del 1 och 2 - något som SIS svenska kommitté är mycket engagerad i. En del av revideringen har fokus på hur människor och robotar arbetar tillsammans.

- Inom industrin idag är det fortfarande robotar med staket runt sig som dominerar men här ser vi en glimt av framtiden och vad tekniken kan möjliggöra, säger Ann-Sofie Sjöblom projektledare i kommittén.

Staffan Elfving är Global Program Manager for R&D Maintenance på ABB Robotics och ordförande i den internationella gruppen ISO/TC 299 Robotics. Hans mål är att revisionen av standarderna ska förenkla användningen av robotar för både systemintegratörer och slutkunder.

- Vi vill standardisera icke konkurrensdrivande lösningar som sänker kostnader för alla aktörer i värdekedjan inom robotbranschen och även fånga upp nya möjligheter inom teknisk utveckling. Från ABB sida ser vi många nya möjligheter där modern teknik gör det möjligt att arbeta nära och tillsammans med robotar på ett helt nytt sätt, vilket illustreras på ett spännande sätt i Stadsteaterns föreställning, säger Staffan Elfving.


”Den här föreställningen kommer bidra till att visa hur vi går in i en ny era av ökat samarbete mellan människor och robotar på ett väldigt fantasifullt sätt.”

Dennis Helfridsson, Vice President, ABB Robotics

"Teknologi och standarder utvecklas alltid hand i hand även om det ofta tar längre tid att förändra standarder. Så måste det vara och vi tycker detta projekt är särskilt intressant då det formulerar frågan kring hur nära robotar och människor kan vara varandra utan att man kompromissar rörande personsäkerheten"

Joakim Rosenqvist, Global Sales Manager, ABB Robotics

Se ABB:s film om föreställningen

SIS/TK 278, Robotik

Vill du meta mer om revideringen av standarderna för robotsäkerhet?

Kontakta ann-sofie.sjoblom@sis.se

Eller läs mer på kommittésidan.