Nyhet · 2018-09-20

Miljöarbete på hög nivå

Miljöarbetet är ständigt i fokus för Swedavia Airports. Hösten 2017 uppgraderade företaget sitt ledningssystem till nya ISO 14001:2015. ”Den nya versionen av standarden ger oss mer av ett helhetsperspektiv”, säger Maria Wahlberg, som är miljörådgivare på Swedavia Airports.

Text: Nicholaus Daun

Swedavia Airports äger och driver tio flygplatser, från Malmö i söder till Kiruna i norr. För att få bedriva flygplatsverksamhet krävs ett miljötillstånd. Så ett fungerande miljöarbete är ett måste för statligt ägda Swedavia Airports.

– I miljötillståndet regleras hur vår verksamhet ska bedrivas för att minimera negativ påverkan på människors hälsa och på miljön, säger Maria Wahlberg.

För Swedavia Airports är klimatfrågan viktig och företaget har satt som mål att inte släppa ut någon koldioxid från egen verksamhet år 2020 och att inrikesflyget ska vara fossilfritt 2030.

Miljöarbetet har varit mycket framgångsrikt:

– Vi är den enda stora flygplatskoncernen i världen som nått den högsta nivån i miljöcertifieringen Airport Carbon Accreditation (ACA) för alla våra flygplatser. Det innebär att vi mäter, minskar, samt sätter mål för minskningen av klimatgaser, säger Maria Wahlberg.

Sedan 2012 är alla Swedavias flygplatser, flygstationer och dotterbolag certifierade enligt ISO 14001.

– Certifieringen är för oss ett bevis på att vi har ett systematiskt miljöarbete, att vi bland annat uppnår förbättrad miljöprestanda, uppfyller lagar och andra krav och våra miljömål. Jag tycker att man som medarbetare kan vara stolt över att arbeta på ett företag som är ISO 14001-certifierat, säger Maria Wahlberg.

Uppgradering till nyare versionen

Hösten 2017 uppgraderade företaget till ISO 14001:2015.

– Nu har vi arbetat med att implementera de nya kraven. Vi har haft en revision och vi har fått uppmaningar att förbättra vissa områden. Det har vi arbetat med nu och till hösten kommer revisorerna tillbaka för att se hur väl vi har lyckats.

Hon tycker att det är positivt att arbetet granskas av oberoende revisorer.

– Vårt certifikat blir ett bevis på att vi har klarat av alla skallkrav som standarden kräver. Dessutom får vi bra förbättringstips från våra revisorer när de besöker oss.

Maria Wahlberg tycker att den nya versionen av standarden ger dem ett bättre helhetsperspektiv. Sedan införandet jobbar de bredare och samverkar mer med andra funktioner. De har även fått en ännu bättre förståelse för sina processer, väsentligheter och intressenter.

Var det något som var extra svårt att implementera?

– Att hitta de gemensamma, mest effektiva och smartaste arbetssätten som passar vår komplexa verksamhet. Det vi implementerar i våra gemensamma processer/rutiner ska trilla ner på flygplatser, flygstationer och dotterbolag, ända ner i bladverket. Ibland kan förutsättningar och verkligheten se annorlunda ut beroende på var i verksamheten man befinner sig i.

Vilka lärdomar tar ni mer er?

– Att ingen implementering går över en natt. Och att alla medarbetare, oavsett roll och funktion, alltid har något att bidra med för att förbättra verksamheten. Vi lärde oss också att allting kan utvecklas och bli ännu lite bättre.

Maria Wahlberg tycker att det intressanta med att arbeta med ett ledningssystem är att det egentligen aldrig finns ett slut.

– Hjulet rullar på och vi jobbar hela tiden med att förbättra oss och det finns alltid något att bli ännu bättre på, till exempel kommer vi att få en ännu tydligare bild av organisationen och ett effektivare arbete gentemot våra intressenter, säger hon.

Det här är en artikel från SIS tidning Perspektiv #3 2018.


"Vi lärde oss att allt kan utvecklas och bli ännu lite bättre"

Maria Wahlberg

miljörådgivare
Swedavia Airports

Marias 6 bästa tips för en enklare implementering

1. Avsätt tillräckligt med tid och resurser.

2. Utse ansvariga och sätt slutdatum.

3. Samverka med andra funktioner, avdelningar och medarbetare.

4. Ha tid till tanke och reflektion.

5. Låt inte standarden bli en slav, se till det som är bäst för verksamheten.

6. Våga prova! Om något inte fungerar kan man alltid justera.

SIS Perspektiv

SIS Perspektiv optimerar organisationens förutsättningar att rikta fokus på kvalitet, miljö och hållbarhet. Genom att ge inspiration till utveckling, generell åtkomst till centrala standarder och möjlighet att arbeta digitalt, effektivt och strukturerat kan SIS Perspektiv underlätta vid implementation och uppföljning av ISO:s ledningssystem.

Läs mer om Perspektiv