Nyhet · 2016-06-10

Hållbar livsmedelsproduktion en ödesfråga

Med en allt snabbare urbanisering och en livsmedelsproduktion som lämnar ett stort ekologiskt fotavtryck är hållbar livsmedelsproduktion i städer en ödesfråga. SIS arbetar med verktygen för att stödja den långsiktiga utvecklingen.

Städer blir allt viktigare för framtidens livsmedelsproduktion. Det handlar om att säkra kommande generationers behov av föda på ett socialt och miljömässigt hållbart sätt. I takt med intresset, ökar också behovet av riktlinjer, standarder, som stöd för utvecklingen. Därför startade SIS vintern 2014 kommittén Hållbar livsmedelsproduktion i städer, SIS/TK 592, som ska ta fram en serie standarder för hållbar livsmedelsproduktion i städer.

Gemensam terminologi på remiss

Kommitténs första projekt är att ta fram en gemensam terminologi som grund för det vidare arbetet. Resultatet, standarden Urban hållbar livsmedelsproduktion och konsumtion – Terminologi, SS 193000, ligger på remiss under våren och beräknas finnas till försäljning efter sommaren.

Inför det fortsatta arbetet med standarder för hållbar livsmedelsproduktion genomförde SIS den 10 maj seminariet Hållbar livsmedelsproduktion och konsumtion i städer, i samarbete med Plantagon och OpenLabs. Det var en lyckad dag på ”Dome of Visions” på KTH i Stockholm, berättar en nöjd Ulrika Edholm, projektledare för SIS/TK 592.

– Det var en bra mix av engagerade deltagare från bland annat livsmedels- och fastighetsbranschen, som ju har en viktig roll i utvecklingen mot mer hållbara städer.

Framtidsfrågor behöver lösas idag

Hållbar livsmedelsproduktion i städer är ett brett och komplext område med många möjliga infallsvinklar och än är det inte bestämt hur SIS kommitté går vidare med sitt arbete. Ett möjligt delprojekt som diskuteras är en övergripande guide som stöd för urban livsmedelsproduktion.

– Det behövs ett processtöd som förenklar, till exempel när livsmedelsproducenter och fastighetsägare ska diskutera hållbara lösningar. En sådan guide, tillsammans med terminologistandarden, skulle vara en bra gemensam plattform.

Ulrika Edholm framhåller att urban livsmedelsproduktion är en framtidsfråga, men utmaningarna för att komma dit behöver lösas i dag. Bland annat innebär avsaknaden av tydliga regler för att använda outnyttjade delar av stadsmiljön, för exempelvis odling, svårigheter för intresserade producenter. För att skapa så bred samsyn som möjligt välkomnar Ulrika Edholm fler deltagare till SIS kommitté för hållbar livsmedelsproduktion i städer.

– Vi behöver bli fler och alla som deltar i arbetet är med och påverkar utvecklingen för en avgörande framtidsfråga. Det är många branscher som berörs av detta, till exempel fastighetsbranschen och byggföretag, men även städer och kommuner bör vara med redan i detta skede. Vi hoppas på ett så brett deltagande som möjligt så vi får fram en så bra standard som möjligt, säger Ulrika Edholm.

Var med och påverka en stor framtidsfråga

SIS välkomnar nya deltagare från olika branscher, till exempel fastighetsägare, bygg- företag, livsmedelsföretag, städer och kommuner. Den som deltar i SIS kommitté får möjlighet att vara med och påverka morgondagens standarder för hållbara städer. Det är nu standarderna tas fram och ett bra läge att engagera sig. Idag deltar följande företag i Hållbar livsmedelsproduktion i städer, SIS/TK 592:

  • Hemmaodlat, Malmö
  • Hyla Pond AB, Mölndal
  • Plantagon International AB, Stockholm
  • Sveriges Konsumenter, Stockholm

Kontakta SIS projektledare Ulrika Edholm för mer information, ulrika.edholm@sis.se08-555 522 65.


Visste du att...

  • Av de totala globala växthusgasutsläppen är 30 procent relaterade till livsmedel och dess distribution.

  • Detta motsvarar i genomsnitt 25 procent av varje stads ekologiska fotavtryck.
  • Studier visar att den mat vi konsumerar har transporterats i genomsnitt 200 mil innan den når våra tallrikar.

  • Cirka 30 – 40 procent av vår producerade mat går till spillo under transport, kylning, förvaring, i mataffären och i våra hem.

  • Till år 2050 behöver världens livsmedelsproduktion öka med 50 procent för att mätta jordens växande befolkning.

  • I framtiden kommer 70 procent av världens befolkning bo i städer.

Källa: SIS, Plantagon