Standardutveckling · SIS/TK 380
Ergonomi är ett brett område som garanterat berör alla på något vis. Syftet med arbetet kring ergonomi är att optimera människans hälsa och välbefinnande. Med andra ord, allt bottnar i ett människocentrerat synsätt. Just nu pågår bland annat det intensiva arbetet på den nya utgåvan av europastandarden för ljus och belysning för arbetsplatser inomhus, översättningen av den nya internationella standarden kring användbarhet, skrivandet på ett nytt nationellt dokument för "användbarhetsrond" samt förberedelserna för publiceringen av en global vägledningsstandard för mellanchefer att bedriva ett människocentrerat ledarskap.
Ergonomi är ett tvärvetenskapligt forsknings- och tillämpningsområde som i ett helhetsperspektiv behandlar samspelet människa-teknik-organisation (MTO). På senare år har det engelska uttrycket human factors introducerats i Sverige som en synonym till ergonomi. På svenska används ibland också begreppet MTO som synonym till human factors. Syftet kring ergonomistandardiseringen är att optimera hälsa och välbefinnande samt prestanda vid utformning av hållbara produkter och system för människor i arbete, som konsumenter och som medborgare.
1973 beslutade IEA – International Ergonomics Association –att rekommendera ISO (International Organization for Standards) att starta standardiseringsarbete inom ergonomiområdet. ISO startade ”TC (Technical Committee) 159 Ergonomics” och 1981 publicerades den första ergonomistandarden, ”ISO 6385 Ergonomiska principer vid utformning av arbetssystem ".
Den europeiska ergonomistandardiseringen initierades i mitten av 80-talet genom EU:s New Approach – som syftar till att via harmonisering av väsentliga krav för produkter och tjänster samt genom tillämpning av en allmän hänvisning till standarder undanröja tekniska hinder för handel inom EU. 1987 bildade CEN (European Committee for Standardization) ”TC (Technical Committee) 122 Ergonomics”. Det svenska arbetet startade 1981 och Sverige är i dag en mycket aktiv och tongivande part i ergonomistandardiseringen inom CEN och ISO.
Specifika syften med SIS/TK 380:s arbete är - bland annat - att öka tillgängligheten och användbarheten för alla människor oavsett funktionsförmåga och att ergonomistandarder används som ett medel för att kompensera och/eller förebygga nedsatt kognition – som kort kan beskrivas som människans förmåga att tillägna och använda kunskap om sig själv och sin omvärld.
Den svenska kommittén arbetar aktivt i och bevakar de europeiska kommittéerna CEN/TC/122 Ergonomics och CEN/TC 169 Light and Lighting samt de internationella kommittéerna ISO/TC 159 Ergonomics och ISO/TC 274 Light and Lighting. I SIS/TK 380 Ergonomi finns fyra stycken Arbetsgrupper (AG).
Belastningsergonomi (AG 1) tar fram standarder kring bland annat belastningsergonomisk design av arbetssystem och produkter, biomekanik, kroppsmått, arbetsställningar, 3D-modeller och termiskt klimat.
Ergonomi vid människa-systeminteraktion (AG 2) syftar till att förbättra användningen av system inom arbetslivet samt för konsumenter och medborgare. Det inkluderar:
Ljus och belysning (AG3) tar i samarbete med CEN/TC 169 och ISO/TC 274 fram standarder som baseras på forskning, innovation och praxis gällande ljus och belysning inom bland annat följande områden: inomhus- och utomhusbelysning, nödbelysning, fotometri, ljusets visuella och icke-visuella effekter. AG3 tar fram standarder som berör hälso-, hållbarhets- och miljöfaktorer såsom dagsljusinsläpp och energianvändning.
Samarbete med TK 391 Möbler (ISO 9241-500 serien) - (Joint Arbetsgrupp 01) ska vara en stark svensk röst och påverkansfaktor i framtagandet av standardiseringsdokument inom serien ISO 9241-500 som innehåller "principles for the physical design of the immediate environment".
Ett värdefullt arbete
I kommittén samlas expertkunskap genom representanter från tillverkare, myndigheter, universitet, intresseorganisationer, användare och inköpare. Standardiseringsarbetet ger deltagarna djupare insikt om standardernas krav och hur man resonerar kring dessa, vilket underlättar vid diskussion med olika parter inom branschen. Deltagarna är samtidigt med och påverkar framtidens standarder, vilket också leder till nya insikter och tidig information som kan omsättas i den egna verksamhetsutvecklingen.
Du är varmt välkommen att delta i SIS tekniska kommitté för Ergonomi. Då kommittén aktivt arbetar i CEN- och ISO-kommittéer finns det stort utrymme för expertis inom en mängd olika områden relaterade till Belastningsergonomi, Människa-systeminteraktion samt Ljus och belysning. Om du är intresserad av att delta, kontakta oss så berättar vi gärna mer om arbetet.
Ergonomi Ergonomi - Belastningsergonomi Ergonomi - Människa-systeminteraktion Ergonomi - Ljus och belysning Ergonomi - Termiskt klimat Ergonomi - Varningssignaler Maskinsäkerhet Ergonomi Säkerhetsaspekter, skyddsanordningar
Jag vill gärna veta mer om kommitténs arbete.
Med stöd av energimyndigheten driver SIS ett projekt för att relevant forskning och vetenskap för energianvändning och god belysningskvalitet ska tas i beaktning i arbetet med en ny utgåva av standarden SS-EN 12464-1 Ljus och belysning - Arbetsplatser inomhus.
Utbildningsområde:
Har du frågor eller vill veta mer om SIS standardiseringsverksamhet? Kontakta gärna oss.
Björn Nilsson
Projektledare
08-55552297
bjorn.nilsson@sis.se
Elin Hedström
Projektassistent
08-55552162
elin.hedstrom@sis.se