Varukorg Minimera varukorgen
SEK SEK EUR EUR |
Rabatt | - EUR | - SEK |
Summa | EUR | SEK |
Frakt | EUR | SEK |
Moms | EUR | SEK |
Totalt | EUR | SEK |
Standardutveckling · SIS/TK 435
Vi vill naturligtvis känna oss trygga i att den mat vi äter och det foder som ges till djuren är fritt från skadliga föroreningar och tillsatser. Samtidigt ska inte provning och godkännande i olika instanser göra maten onödigt dyr. Kommitténs arbete bidrar till att foder och livsmedel kan produceras och kontrolleras på ett säkert och enhetligt sätt.
Kommittén för livsmedel och foder är med och aktivt påverkar innehållet i framtida standarder, både globalt och inom Europa. Standarderna för kemiska, biologiska och sensoriska analysmetoder används i laboratorier, som provar och kontrollerar livsmedel och foder.
Krav på livsmedelskedjan från jord till bord finns i ISO 22000 Ledningssystem för livsmedelssäkerhet och andra standarder är på gång inom livsmedelssäkerhet, som täcker in både faroanalys, HACCP och olika produktionsprocesser. De kan enkelt användas tillsammans med ISO kvalitetsstandarder och ska underlätta för mindre producenter att exportera och hålla nere kostnaderna för produktion, provning och godkännande av livsmedel, till gagn för såväl konsumenter som små producenter.
Nu pågår ett internationellt arbete med ett ledningssystem som anger krav för minskning av matsvinn inom livsmedelsområdet.
ISO/CD 20001, Food loss and waste management system — Requirements for the minimization of food loss and waste across the food value chain
Syfte med denna standard är att hjälpa organisationer inom hela livsmedelskedjan att planera, implementera, driva, underhålla och uppdatera ett ledningssystem som leder till att minska matsvinn. Den kommer också att underlätta kommunikationen om matsvinn mellan olika organisationer som verkar inom livsmedelskedjan. I likhet med andra ledningssystem kommer det också att vara möjligt att certifiera sig mot ISO 20001.
ISO/CD 20001 är ute för kommentarer inom kommittén Livsmedel och foder till slutet av januari 2024.
Parallellt, och inom samma internationella grupp, pågår också arbete med ett dokument för kvantifiering, mätning, övervakning och rapportering av matsvinn.
Nästa möte med ISO-gruppen kommer att hållas i Storbritannien i april 2024.
Vill du påverka arbetet med att minska matsvinnet genom standardisering, delta i diskussionerna eller hålla dig informerad? Då är du välkommen att Lorena Olivares, projektledare för SIS tekniska kommitté Livsmedel och foder, för mer information och förutsättningar för deltagande.
E-post: lorena.olivares@sis.se
Alla remisser på standarder publiceras på SIS tjänst Kommentera, som ger dig möjlighet att läsa och kommentera alla förslag till svensk standard från CEN, ISO och SIS. Standardförslagen är tillgängliga kostnadsfritt för granskning och kommentering för alla som registrerar sig på SIS.se.
Kommentera aktuella remisser inom ICS kod:
SIS/TK 435, Livsmedel och foder
är uppdelad i 5 AG (arbetsgrupper) som speglar olika områden på CEN och ISO.
SIS/TK 435, Livsmedel och foder
SIS/TK 435/AG 01, Ledningssystem för livsmedelssäkerhet
SIS/TK 435/AG 02, Djurfoder
SIS/TK 435/AG 03, Djurvälfärd
SIS/TK 435/AG 04, Spannmål
SIS/TK 435/AG 05, Livsmedelsanalyser
Kommittén utgör ett forum för svenskt agerande i den internationella och den europeiska standardiseringen, genom att vi aktivt medverkar i både den europeiska och den internationella standardiseringsorganisationen CEN och ISO. Standarderna syftar till att ensa provningsmetoder och krav inom livsmedels- och foderområdena. Bland annat för att underlätta handeln över gränserna och minska kostnaderna för anpassning till olika länders skilda krav.
Deltagarna i standardiseringen representerar producenter, konsumenter, intresseorganisationer, myndigheter och övriga i kontakt med livsmedel. Kommittédeltagarna är med och påverkar framtidens standarder, vilket också leder till nya insikter och tidig information som exempelvis krav och metoder, som kan omsättas i den egna verksamheten. Kommittén arbetar fortsatt med standarder för nya analysmetoder. Nytt är också arbetet med ISO22000-serien och PRP-standarder för olika delar av livsmedelproduktion. Först ut är catering och distribution av färdiglagat, tätt följt av produktion av animaliska produkter samt säd och frukt och grönsaker.
Du är välkommen att delta i SIS tekniska kommitté för Livsmedel och foder. Kanske du i dag arbetar som producent, inom jordbruk, livsmedelsproduktion, i analysföretag, eller med andra tjänster, såsom rengöring, logistik, hotell och restaurang osv. Om du är intresserad av att delta, kan du kontakta oss så berättar vi mer om arbetet. Läs mer om kommittéarbete inom SIS här.
Livsmedelsteknik (67) Jordbruk (65)
Jag vill gärna veta mer om kommitténs arbete.
Klicka här för att ta dig till kommitténs digitala arbetsyta och röstningsportal, eller välj någon av arbetsgrupperna;
AG 1 Ledningssystem för livsmedelssäkerhet
AG 2 Djurfoder
AG 3 Djurvälfärd
AG 4 Spannmål
AG 5 Livsmedelsanalyser
AG 6 Matsvinn
AG 7 Växtbaserade livsmedel
Klicka här för att ta dig till SIS utbildningsområde inom standardiseringen.
Har du frågor eller vill veta mer om SIS standardiseringsverksamhet? Kontakta gärna oss.
Lorena Olivares
Projektledare
0733-822053
lorena.olivares@sis.se
Christine Allansson
Projektkoordinator
christine.allansson@sis.se
Rikard Hellqvist
Ordförande
Bergström & Hellqvist AB