Nyhet · 2022-02-14

De är både experter och opinionsbildare

Flera tunga experter som jobbar med oss på SIS har varit aktiva inte bara i vårt kommittéarbete utan även tagit initiativ till intervjuer och debattartiklar. På så vis har de bidragit till att väcka kännedom om ämnen som är viktiga för stora grupper i samhället.

Vissa frågor får stor uppmärksamhet trots att de är oviktiga. Andra är jätteviktiga men passerar obemärkt. Så är det ofta. Vi på SIS gör så gott vi kan med informationsarbetet men ibland tar experter och kommittédeltagare själva initiativet, med ett imponerande resultat. På så vis lyckas de få upp frågan på dagordningen. Ett bra exempel handlar om de tusentals oreglerade hälsoappar som finns i våra mobiler. Som vi alla vet är digitaliseringen stark även inom vården. Utan tvekan kommer mobilen att vara ett naturligt gränssnitt i många fall, men det kan handla om liv eller död och den här marknaden saknar helt översyn idag. Standarder är en utmärkt väg att gå, men undersökningar visar att många av dessa appar håller en ”alarmerande låg kvalitet”. En av de som engagerat sig är Göran Petersson, seniorprofessor i hälsoinformatik och Svenska Läkaresällskapets expert i kommittén Hälso- och sjukvårdsinformatik:

- Det finns appar som diagnosticerar mobilägaren. Kan man lita på den diagnosen och vad händer om den är fel? Och vart tar den känsliga patientinformationen vägen? Vet vi att den lagras på ett säkert sätt? Vilken instans ska man vända sig till för att granska en app?

Det här är bara några av många kritiska frågor från Göran Petersson. Två andra som påpekar problem är Helen Broberg och Björn-Erik Erlandsson. Helen är informatikarkitekt och arbetar med standardisering på ISO-nivå. Björn är Senior Advisor på KTH samt kommittéordförande på både SIS och ISO. Samtliga deltar i den publika debatten (utöver att vara tunga akademiker och aktiva inom standardisering). Och alla tre har nyligen varit med i debattartiklar och även i en DN-artikel. Björn-Erik Erlandsson förklarar varför de söker sig till redaktionell media:

- Vi känner nog alla att vi har ett ansvar. En del appar är så dåliga att de inte ens går att använda. Vi måste få fler att få upp ögonen för problemet, förklarar han.

Helen Broberg menar att standardisering är rätt väg att gå:

- De flesta standarder som behövs finns redan. De behöver kanske utökas och förfinas, men först måste de komma till bredare användning.            

Alla säger i grunden samma sak: ”börja använda standarderna”. Det finns redan standarder som skapar reda i kaos, men de behöver användas i betydligt större utsträckning. Så hur skapar man opinion kring detta? Hur gör de? De är ju inte opinionsbildare. Här är fem tips från Helen, Björn-Erik och Göran:

  • Var aktiv och kontakta redaktioner med förslag.
  • Fråga debattredaktionen om de är intresserade av ett genmäle på en publicerad artikel.
  • Kolla om ni är fler som kan skriva tillsammans. Det kan tillföra tyngd till debattartiklar.
  • Låt gärna en van kommunikatör titta på utkastet.
  • Formulera ett tydligt budskap och använd gärna punktlistor.

 

Text: Ulf Lindholm/SIS


Relaterat innehåll

Får du vårt nyhetsbrev?

Håll dig uppdaterad kring nyheter och information inom ditt verksamhetsområde.

Vi skräddarsyr nyhetsbrevet efter de områden du är intresserad av. Nyhetsbrevet skickas ut sex gånger per år.

Utbildningar på SIS

Är det dags för nästa steg i karriären? Boka din utbildning.