Nyhet · 2024-04-11

Nytt stöd för brandtekniska bedömningar av byggprodukter ger hopp om ökat återbruk

En femtedel av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser kommer från byggsektorn. Möjligheten till återbruk ökar i och med att en ny teknisk specifikation för "Brandsäkerhet - Brandtekniska bedömningar av byggprodukter" är klar. På remiss till 10 juni 2024.

ateranvandafonster.png

Det är ett välkänt faktum att svensk byggindustri måste minska sina utsläpp. Störst möjlighet under en fastighets livscykel, finns i produktionsskedet och driftenergin. Under de år vi fokuserade på den senare lyckades vi halvera utsläppen. Nu ökar kraven på att också minska avfallet och ta tillvara på befintliga resurser, eftersom det ger möjlighet till stora klimatbesparingar.

Därtill finns fler incitament till ökat återbruk. Förutom interna hållbarhetsmål och miljöcertifieringssystem, behöver vi redovisa utsläppen och säkerställa att verksamheten klarar de gränsvärden som väntas komma inom kort. EU:s Taxonomi, som är ett verktyg för gröna investeringar, ger också ett ekonomiskt incitament.

Brandklassade produkter är ingen ursäkt

I början av en förändring är det vanligt att det uppstår förvirring. Störst osäkerhet kring vad som är möjligt att återbruka, infinner sig oftast när det kommer till produkter där det finns lagstadgade krav som måste vara uppfyllda.

– Så fort det ligger en brandklass på en produkt eller installation blir återbruk mer tveksamt, säger Axel Mossberg, forskningschef och senior brandkonsult på Bengt Dahlgren Brand & Risk, som tillsammans med RISE, Skanska och Lunds universitet har genomfört ett forskningsprojekt, där man tittade på hinder och möjligheter kopplat till återbruk av brandklassade produkter.

Att brandtekniska krav förändras utgör ett möjligt hinder för återbruk. En dörr från en äldre byggnad lever inte nödvändigtvis upp till samma krav som tillkom när Euroclass-systemet infördes 2011/2012. Ett annat hinder är att provningar av brandtekniska produkter är generellt förstörande. Så hur gör man?

Ramverk för brandteknisk bedömning på remiss

Axel Mossberg är också engagerad i SIS standardisering och ordförande i de grupper som arbetar med att ta fram ramverk för analytisk dimensionering och bedömning av en produkts brandtekniska prestanda. Den senare är just nu ute på remiss, där den är tillgänglig för vem som helst att läsa och kommentera fram till 10 juni 2024.

Ett standardiserat bedömningsramverk är ett viktigt verktyg för återbruk. Än viktigare blir det att ha en etablerad metod att luta sig mot, när Boverket drar tillbaka det som tidigare reglerats i allmänna råd.

– Byggbranschen och SIS behöver tillsammans svara upp för behoven av standardisering som uppstår när Boverket föreslår en ny modell där branschen är tänkt att ta mer ansvar. Gör vi det finns goda utsikter till att inte behöva slänga grejer bara för att det råkar vara krav på en specifik brandklass. Erfarenheterna lär oss hur vi ska göra i nästa projekt. Standardisering kan bli en katalysator, som får igång byggsektorns återbruk på allvar, säger Axel Mossberg.

Vill du veta mer om den pågående standardiseringen inom brandtekniska produkter? Besök kommitténs webbsida eller kontakta Viveka Odlén, projektledare på SIS.

Tips: Diskutera återbruk tidigt i byggprocessen

Ju förr, desto bättre. Ett vanligt misstag är att se möjligheterna först i byggskedet och att man då missar chansen att införa ytterligare skyddssystem, som hade kunnat ge utrymme till att öka återbrukets svängrum i brandskyddet.

 

 

 


Får du vårt nyhetsbrev?

Håll dig uppdaterad kring nyheter och information inom ditt verksamhetsområde.

Vi skräddarsyr nyhetsbrevet efter de områden du är intresserad av. Nyhetsbrevet skickas ut sex gånger per år.

SIS/TK 181

Standardiseringskommittén SIS/TK 181 ansvarar för att utveckla standarder för att bedöma brandrisker, för att säkerställa byggnaders brandsäkerhet och för att värdera byggmaterials brandegenskaper.

Utbildningar inom standardisering

Vi erbjuder utbildningar och informationsträffar om hur standarder tas fram och de olika arbetsmetoder som används både nationellt och internationellt.