Nyhet · 2022-12-05

Nu läggs ribban för mätning av sociala och miljömässiga effekter

Rädda barnen, Ramboll, Lunds Universitet, Postkodstiftelsen och Örebro kommun är några av de trettiotalet organisationer som deltar i arbetet med att ta fram en ny standard som ska göra det möjligt att mäta sociala och miljömässiga effekter mer tillförlitligt och därigenom motverka "impact washing".

Glädjande nog, är det många som arbetar för att förbättra samhället. Det kan handla om allt möjligt – från åtgärder som syftar till att minska arbetslösheten eller ta itu med nedskräpning till mentorskapsprogram och digitala utbildningar för äldre. Inte sällan är det svårt att kunna mäta effekten av den här typen av insatser, att verkligen veta om de uppnår det som var tänkt.

– Insatserna utvärderas ofta utifrån antalet genomförda aktiviteter, hur många man når eller hur mycket resurser som satsades. I den rätta bemärkelsen handlar dock effekt om förändring orsakad av den genomförda insatsen, säger Annica Johansson, verksamhetschef på Effektfullt.

Även om det ibland finns utfallssiffror som visar att arbetslösheten minskar eller att äldre har blivit mer digitala, är det inte säkert att det beror på den genomförda insatsen. För några år sedan påbörjades därför arbetet med att ta fram en branschstandard som ska göra det enklare och mer tillförlitligt att mäta effekten av den här typen av insatser.

– Ganska snart insåg vi dock att det riskerade bli ännu en guideline som bara några få skulle använda. Vi behövde samla aktörer med olika perspektiv och få dem att enas om en nationell standard för större spridning.  

cropped-Annica-Johansson-Foto-1-300x300.jpg

Annica Johansson är verksamhetschef på Effektfullt och ordförande i SIS TK/626

Av den anledningen gick arbetet över till att bedrivas i SIS kommitté för mätning av sociala och miljömässiga effekter, där Annica Johansson är ordförande. Den nya standarden, som planeras att skickas på remiss kring halvårsskiftet 2023, utgår från två komponenter: En terminologisk del som ska säkerställa att alla pratar om samma saker och en processdel som beskriver mätningens olika steg.

– Målet med standarden är att höja transparensen, jämförbarheten och kvaliteten i mätningen, och därigenom få ett mer tillförlitligt underlag inför beslut om investeringar och verksamhetsutveckling. Ett stöd för organisationer att säkrare veta vilka insatser de ska fortsätta med, vilka som kan förbättras och vilka de ska avsluta.

Tillförlitliga mätningar kan förhoppningsvis även ha en dämpande effekt på impact washing, fenomenet med att organisationer framstår som samhällsnyttiga i sin marknadsföring samtidigt som åtgärderna är verkningslösa eller obetydliga i jämförelse med verksamhetens negativa effekter på människor och miljö.

Idag är 30-talet organisationer delaktiga i arbetet. Rädda barnen, Ramboll, Lunds universitet, Postkodstiftelsen och Örebro kommun – bara för att nämna några.

– För att den färdiga standarden ska fungera tvärsektoriellt, är vi måna om mångfalden bland deltagarna i kommittén. Vi välkomnar exempelvis fler pensionsfonder och banker att ansluta sig, så att vi även kan beakta deras intresse av att förvalta stort kapital för samhällsnyttiga ändamål, säger Annica Johansson.

Vill du veta mer om den här standardutvecklingen? Läs mer på Sis.se eller kontakta Niclas Widell, projektledare på SIS.


Får du vårt nyhetsbrev?

Håll dig uppdaterad kring nyheter och information inom ditt verksamhetsområde.

Vi skräddarsyr nyhetsbrevet efter de områden du är intresserad av. Nyhetsbrevet skickas ut sex gånger per år.

SIS/TK 626

SIS/TK 626 Mätning av sociala och miljömässiga effekter

Projektledare: 
Niclas Widell
niclas.widell@sis.se