Nyhet · 2024-10-21

Världen ska enas om anpassningar för menstruation och klimakteriet på arbetsplatsen

En brittisk standard fick stor uppmärksamhet när den förra året gav arbetsgivare efterfrågad vägledning för hur arbetsplatsen kan anpassas för menstruation, menstruationshälsa och menopaus. Nu pågår arbetet med att införliva vägledningen som en del i serien av standarder för arbetsmiljöledning – ISO 45000.

Brittiska organisationer har sedan i maj förra året haft tillgång till en standard som ger vägledning för Menstruation, menstrual health and menopause in the workplace. BSI, som är Storbritanniens motsvarighet till Svenska institutet för standarder, SIS, uppger att den nationella standarden väckte stort intresse när den kom. Tidigare i år fattades ett beslut om att införliva vägledningen i det internationella ledningssystemet för arbetsmiljö – ISO 45000.

– Synen på och förståelsen för menstruation och klimakteriet skiljer sig stort i världen. Det är verkligen positivt om alla organisationer får en gemensam bild av hur de bäst anpassar verksamheten och stöttar anställda, säger Lorena Olivares, projektledare på SIS.

Preliminär remiss i mars 2025

Standarden med beteckningen ISO 45010 bidrar också till att motverka flera myter, som att den som inte kan arbeta på grund av svårigheter vid menstruation skulle ha låg smärttröskel eller att symtom kopplade till klimakteriet upphör efter menopausen.

– Landsorganisationen, LO, är med i standardiseringen, men det finns möjlighet för fler svenska organisationer att vara med och påverka, säger Lorena Olivares.

Enligt den preliminära planen ska remissen vara klar i mars 2025 och publiceras i januari 2026.

– För oss i LO är det självklart att alla arbetstagare ska ha en bra arbetsmiljö. På jämställda och inkluderande arbetsplatser finns en kunskapsbaserad och öppen kultur gällande menstruation, menshälsa och klimakteriet. Det bidrar till en god arbetsmiljö, oavsett kön, och möjliggör för kvinnor att arbeta inom branscher där de är underrepresenterade idag, säger Helené Zallin på Seko, Service- och kommunikationsfacket, som är en av dem som representerar Sverige i ISO:s standardisering.

–  Det är också viktigt att parterna på arbetsmarknaden samarbetar i dessa frågor. Det är en viktig arbetsmiljöfråga att kunna arbeta oavsett om du har mens eller genomgår klimakteriet. En del av LO:s medlemsförbund jobbar redan med frågan och LO ser standarden som ett bra komplement.

Vill du veta mer om ISO 45010 och den övriga standardiseringen kopplad till ledningssystemet för arbetsmiljö? Kontakta Lorena Olivares, projektledare på SIS.