Nyhet · 2024-10-14

Diplom för utmärkta insatser inom standardiseringen

Förr delade prins Bertil ut Hans Majestät Konungens medalj för utmärkta förtjänster inom standardiseringens område. På World Standards Day inför 250 inbjudna gäster och ett femmannaband, tilldelades Ylwa Alwarsdotter, Peter Halldin och SIS kommitté för maskinsäkerhet diplom för sina insatser 2024.

sis-se_750x390px_årets.jpg

Standarder har varit en drivande kraft bakom Sveriges industriella framsteg, och fortsätter att vara en viktig kugge i den hållbara utvecklingen och för att stärka vår konkurrenskraft på den globala marknaden.  

I samband med att hela världen firar World Standards Day den 14 oktober, bjöds 250 gäster in till SIS för att ta del av den pågående standardiseringen, lyssna till inbjudna talar och hylla extra förtjänstfulla insatser inom SIS, CEN och ISO. Förutom att tillkännage vinnaren av Standardiseringspriset, hyllades Årets ordförande, convenor och kommitté med diplom.  

Ylwa Alwarsdotter, SEKAB BioFuels & Chemicals AB

Årets ordförande i SIS kommitté 565 Biobaserade produkter

YlwaAlwarsdotter_300x300px_x3.png

Svenska bioekonomins starka position, i framväxten av transparenta tydliga standarder som minskar Europas miljöpåverkan, har Ylwa Alwarsdotters engagerade ledarskap, imponerande kunskaper och förmåga att vägleda diskussioner i konstruktiv riktning att tacka. Hennes strategiska tillvägagångssätt och internationella kontaktnät var också starkt bidragande till att Sverige så överlägset vann CEN-sekretariatet för Biobased products. 

Peter Halldin, Mips AB  

Årets convenor i CEN/TC 158/WG 11 Headforms and Test Methods

PeterHalldin_300x300px_.png

Efter elva års hårt arbete med målet att skapa förutsättningar för säkra hjälmar, har en ny banbrytande provningsmetod blivit standard i Europa – mycket tack vare Peter Halldins förtjänst. Med en ledarskapsstil som kännetecknas av vetenskapligt kunnande, bred erfarenhet och relationsbyggande insatser – har experter från tiotalet länder navigerats genom stundom svåra beslut. Resultatet blir snart mätbart i form av sänkta samhällskostnader, minskat lidande och färre förolyckade cyklister och andra hjälmbärare. 

SIS/TK 282 Maskinsäkerhet

Årets kommitté

Maskinsakerhet_300x300px_x3.png

Representationen, aktivitetsnivån och det internationella engagemanget i SIS kommitté för maskinsäkerhet är ett skolboksexempel på hur vi bäst påverkar och gör skillnad genom standardisering. Ordförande Mikael Johansson och de fler än 100 deltagarna är sanna förebilder gällande hur de bevakar svenska intressen, sprider kunskap om nya Maskinförordningen och bidrar till säkrare arbetsplatser – i Sverige och resten av världen. 

Vill du veta mer om den pågående standardiseringen inom områden som kan vara aktuella för din organisation att påverka och bevaka?
Kontakta Lisa Almkvist eller Sarah Sim på SIS. 

Den 14 oktober firar vi World Standards Day och delar ut standardiseringens finaste priser. 

Får du vårt nyhetsbrev?

Håll dig uppdaterad kring nyheter och information inom ditt verksamhetsområde.

Vi skräddarsyr nyhetsbrevet efter de områden du är intresserad av. Nyhetsbrevet skickas ut sex gånger per år.