Nyhet · 2024-08-19

Framsteg inom rostskyddsmålning – nya riktlinjer för stålbroar

En ny bro har en förväntad livslängd på upp till 120 år, förutsatt att stålkonstruktionen skyddas mot korrosion genom rostskyddsmålning. Nyss publicerades en ny teknisk specifikation som underlättar kvalitativt underhåll.

Den första rostskyddsmålningen av en stålbro kan vanligtvis utföras i en målningshall, till en bråkdel av vad det kostar när bron väl är på plats. Därför är det viktigt att fabriksmålningen utförs så bra som möjligt. SS-EN ISO 12944 heter den standardserie som specificerar krav och rekommendationer för skydd mot korrosion genom rostskyddsmålning. Enligt standarden bör varje enskild entreprenad omfattas av en målningsspecifikation.

– Samhället kan spara mycket genom att välja rätt konstruktionsutformning och färger med lång förväntad teknisk livslängd, säger Björn Tidbeck, forskare på RISE.

Björn Tidbeck är ordförande i den SIS-kommitté som ligger bakom TS 44. Det är en teknisk specifikation som tagits fram på ett standerdiseringsmässigt transparent sätt, där intressenter i branschen har kunnat medverka och påverka innehållet. Specifikationen preciserar produkttyper, ökar möjligheten att utföra adekvat provning, implementera noggranna kontrollplaner och säkerställa att de som utför arbetet har rätt kompetens.

Intresset för de uppdaterade riktlinjerna är stort inom branschen. TS 44 samlar krav inom målning, så att de blir mer lättillgängliga. Specifikationen kommer också att översättas till engelska, vilket är bra då många av de stålkonstruktioner vi använder i Sverige har tillverkats utomlands.

Rätt färgval och konstruktionsutformning kan spara samhället mycket genom att förlänga broars tekniska livslängd och minska underhållskostnader.

– Det här är ett bra exempel på hur utvecklingen av standarder bidrar till konkret samhällsnytta. Stort tack till alla som deltagit i projektet och deras organisationer, säger Farnia Wuolo, projektledare på SIS.

Vill du veta mer om den nationella och internationella standardiseringen kopplad till korrosion? Besök SIS kommitté 146:s webbsida eller kontakta Farnia Wuolo, projektledare på SIS.


Standardiseringspriset

Vem får standardiseringens finaste pris? 

Välkommen att nominera din kandidat till årets mest prestigefyllda utmärkelse, för nytänkande initiativ som kan inspirera fler till ökad samhällsnytta med stöd av standardisering.

Läs mer och nominera din kandidat >

Får du vårt nyhetsbrev?

Håll dig uppdaterad kring nyheter och information inom ditt verksamhetsområde.

Vi skräddarsyr nyhetsbrevet efter de områden du är intresserad av. Nyhetsbrevet skickas ut sex gånger per år.