Nyhet · 2024-10-24

Sverige leder globalt arbete för säkra maskintillträden

Säkrare spiraltrappor och bättre underhållna tillträdesvägar till maskiner är exempel på förbättringar som kommer att öka personsäkerheten i industrier världen över, när den påbörjade revideringen av standarden för tillträden till maskiner väl är klar. Arbetet leds av Jenny Pyykkönen på Afry och Katarina Widström på SIS.

 

 

Risken för allvarliga olyckor är överhängande om man snubblar, faller eller halkar i en industrianläggning. Bland annat är det viktigt att maskinernas tillträdesvägar är utformade på rätt sätt. Till hjälp för arbetsgivare över hela världen finns ledande experters kunnande, om hur tillträdesvägar ska utformas säkert, samlat i internationella standarder.

– Jag gick med i standardiseringen för fem år sedan, för att jag tyckte det var intressant att kunna påverka det som står skrivet i standarderna. Bland annat var jag med och granskade den svenska översättningen av tillträdesstandarderna. Då upptäckte vi flera brister, säger Jenny Pyykkönen, maskinsäkerhetsexpert på Afry.

Bland annat saknades krav för spiraltrappor, trots att de är vanliga inom industrin. En annan brist var att det inte fanns några krav kopplade till instruktioner för tillträdesvägarnas underhåll och service.

Maskinförordningen – en av flera utmaningar

Efter att ISO-kommittén hörsammat det svenska förslaget på revidering, blev Jenny Pyykkönen tillfrågad om att leda arbetet från svensk sida. Det slutade med att hon också gick in som convenor i den internationella arbetsgruppen. Nyss höll hon i klubban när maskinsäkerhetsexperter från bland annat Tyskland och Frankrike möttes på Svenska institutet för standarder, SIS, medan länder som Japan och USA deltog digitalt.

– Uppgiften är ganska utmanande, inte minst för att det finns många viljor och personligheter.

EU:s nya Maskinförordning är en annan utmaning, som arbetsgruppen behöver ha i åtanke hur den påverkar standardiseringen. Ett viktigt stöd i arbetet är SIS projektledare Katarina Widström, som har lång erfarenhet av internationell standardisering inom maskinsäkerhet.

–  Att göra det här tillsammans med Katarina är väldigt värdefullt. Vi stöttar varandra!, säger Jenny Pyykkönen.

På det senaste mötet enades arbetsgruppen om att skicka in en förfrågan om att utöka revideringen till hela serien och slå ihop de fyra delarna till en standard.

– Vi ser att många bara köper en del, vilket gör att det finns en risk för att viktiga ”bollar” missas. Man kanske gör stegar eller trappor enligt standard, men missar att följa standarden för gångbryggor och arbetsplattformar. En trappa ansluter ju alltid, på ena eller andra sidan, i en gångbrygga. Alla delar behöver vara rätt, annars påverkas säkerheten.

Den här typen av standardförbättringar bidrar till att arbetsplatser över hela världen kan bli säkrare och rädda liv. Afrys kunder är några av alla företag som har nytta av standarderna.

–  Vi jobbar för att hitta säkra lösningar i våra kunders anläggningar. Genom att vi är med och påverkar hur standarderna skrivs och samtidigt bevakar vad som kommer framöver, kan vi bättre hjälpa våra kunder att få en säkrare arbetsmiljö, säger Jenny Pyykkönen.

Vill du veta mer om hur du kan påverka standardiseringen för ökad maskinsäkerhet? Kontakta Katarina Widström, projektledare på SIS.

 


Får du vårt nyhetsbrev?

Håll dig uppdaterad kring nyheter och information inom ditt verksamhetsområde.

Vi skräddarsyr nyhetsbrevet efter de områden du är intresserad av. Nyhetsbrevet skickas ut sex gånger per år.

Utbildningar inom maskinsäkerhet

Utbildningarna återspeglar den kunskap och erfarenhet som finns om konstruktion och krav för att CE-märka. Vi behandlar användning, samt de tillbud, olyckor och risker som är förknippade med maskiner, och utgör en grund för att bedöma och eliminera eller reducera riskerna under maskinens hela livscykel.