Nyhet · 2020-01-21

Hur får man engagerade medarbetare?

Medarbetare som är engagerade i sitt arbete - det är en nyckelfaktor i kvalitetsarbetet i de flesta företag. Men att skapa och sedan behålla engagemang är en utmaning för många. SIS frågar tre organisationer hur de gör.

Chris Österlund, vd Botkyrkabyggen och Årets Offentliga Ledare 2019

Vi är ett allmännyttigt bostadsbolag där alla medarbetare förstår vårt uppdrag; att ta samhällsansvar på ett affärsmässigt sätt. Utan engagerade medarbetare är detta inte möjligt.

Här är mina tips:

  • Skapa tydlighet kring mål och mening med jobbet. Att inse att man bygger en katedral - inte bara murar sten - gör stor skillnad på engagemang, initiativ och ansvarstagande.
  • Ha respekt för historien, men utmana framtiden. Det är lätt att i sin iver att förändra bara stirra framåt. Lika illa är det att fastna i gamla förklaringar. Känn bolagets historia - och leta ständigt förbättringar.
  • Delegera, ge ramarna och tappa lite kontroll. Med rätt rekryteringar och tydlighet kring förväntningar säkras långsiktighet och nytänkande. Och du som chef håller längre.
  • Ha mod och ork att ändra dåliga beslut. Släpp prestigen. Vi gör alla misstag. Våga rätta till dem, håll i och håll ut.
  • Kommunicera och var tillgänglig. Engagerade medarbetare kräver din tid, pedagogiska förmåga och lyhördhet. När du ger dem det får du flerfaldigt tillbaka.

Fredrik Sandberg, programchef, MTR Tunnelbanan

För MTR är engagerade medarbetare lika viktigt som hög kundnöjdhet, lönsamhet och pålitlig produktion. Eftersom det är medarbetarna som sitter på lösningarna är det viktigt att få med allas engagemang och vilja att utveckla och göra bättre.

Något som verkligen har positiv påverkan är tydliga mål så att det inte finns någon tvekan om vad vi vill uppnå. Förutom mål som är kopplade till affären, i vårt fall exempelvis punktlighet eller kundnöjdhet, så mäter vi regelbundet medarbetarnöjdhet, medarbetarengagemang, kommunikativt ledarskap samt ambassadörskap.

Den interna kommunikationen är också viktig och på MTR har vi en genomarbetad mötesstruktur som syftar till att underlätta informationsflödet från högsta ledning genom hela organisationen, och tillbaka igen.

Jag vill också poängtera vikten av det enhetliga ledarskapet. Våra ledare har tillgång till en omfattande verktygslåda för att arbeta med ständiga förbättringar – något som också har stor inverkan på vår utvecklingsresa, och våra medarbetares engagemang.

Henrik Gradin, Head of HR, LRF Konsult

En bra förutsättning för engagemang är när de övergripande målen är tydliga och även hur varje person ska bidra till att nå dessa i vardagen. Vi mäter flera gånger om året våra medarbetares engagemang som konkret handlar om de har energi och motivation och tycker det är kul att gå till jobbet, i kombination med tydlighet kring vad de ska göra.

Vi jobbar även med varje individs värderingar och drivkrafter kopplat till företagets värderingar.

Forskning visar att det betyder mycket för engagemanget. De tre grundläggande behoven som varje medarbetare behöver ha tillfredsställda för att känna sig motiverade är kompetens, autonomi och tillhörighet

Detta är en artikel från tidningen Perspektiv - #3 2019.


”Det är medarbetarna som sitter på lösningarna”

Fredrik Sandberg
programchef MTR Tunnelbana

ISO 9001, standard för kvalitetsledning

Närbild på trådar i vävstols som systematiskt och strukturerat väv still tyg

Alla organisationer strävar efter att bli mer effektiva och lönsamma för att nå hållbar framgång. För att lyckas med det behöver organisationen arbeta strukturerat, målinriktat och aktivt med kvalitetsledning. Som stöd finns ISO 9001 och ISO 9000-serien, världens mest framgångsrika standarder inom kvalitetsledning.