Nyhet · 2024-08-06

Organisationer över hela världen får hjälp att öka jämställdheten

Svenska experter har bidragit till en ny standard – ISO 53800 – som förser organisationer över hela världen med definitioner, riktlinjer och verktyg att förbättra sin jämställdhet. Nu påbörjas också arbetet med en certifierbar ledningssystemstandard som ska stötta företag och organisationer i arbetet för ökad mångfald och inkludering.

Ulrika Edholm, projektledare på SIS och ledare för den svenska arbetsgruppen för Gender Equlity, berättar att de svenska experterna varit mycket engagerade och bland annat sett till att viktiga termer och definitioner finns med i ISO 53800.

– De ligger även bakom avsnittet om gemensamma rutiner och riktlinjer för att förebygga och hantera problem i jämställdhetsarbetet, säger hon.

Ojämlikhet mellan könen och könsbaserad diskriminering är fortfarande utbredd på många håll och områden i Sverige och i världen. Rätten till abort är ett exempel på en aktuell jämställdhetsfråga och i länder som USA, Ungern och Ryssland har abortmotståndet växt sig allt starkare.

– Mot den bakgrunden känns det väldigt skönt att vi äntligen har en global standard på plats som kan vara till stor nytta för många, säger Ulrika Edholm.

Kostnadsfritt webbinarium den 4 september, kl 14.30-15.30

Presentation av ISO 53800 och kommande globala standarder inom jämställdhet och inkludering.

ANMÄLAN

ISO 53800 är vägledande och innehåller rekommendationer, men inga krav.

Standarden väntas bland annat bidra till att motverka ojämlikhet som uppstår från hierarkiskt organiserade könsroller.

Ulrika Edholm berättar att Sverige under arbetets gång fick släppa på en del av sina önskemål för att få alla 38 deltagande länder att godkänna standarden. Att få globalt erkända termer och definitioner på plats är bara det en viktig pusselbit.

– Det är viktigt att ha en samsyn i de här frågorna. Det ska inte råda någon tvekan om vad begrepp som diskriminering och sexuellt utnyttjande innebär.

Ett av de svenska företag som deltagit i arbetet är Nordic Consulting Group, NCG Sweden AB:

– Vi har verkat för att den globala standarden ska bli ett viktigt verktyg och en referens för en mer jämställd arbetsplats. Vi är nöjda med att många definitioner och metoder har anammats från våra bidrag, säger Ulf Färnsveden och får medhåll av sina kollegor Anja Taarup Nordlund och Suzana Zivkovic.

Nu påbörjas även arbetet med ännu en viktig standard på jämställdhetsområdet, en certifierbar ledningssystemstandard som ska stötta företag och organisationer att arbeta med mångfald och inkludering – ISO 37401. Norge leder arbetet och standarden beräknas bli klar 2027. Ulrika Edholm välkomnar fler att gå med i arbetsgruppen för att bevaka och påverka standardens innehåll.

ISO 53800:2024: Riktlinjer för främjande och genomförande av jämställdhet och kvinnors egenmakt

◾Erbjuder vägledning för att främja och implementera jämställdhet och kvinnors egenmakt.

◾Erkänner jämställdhet och kvinnors egenmakt som grundläggande mänskliga rättigheter och väsentliga för hållbar utveckling.

◾Beskriver en metodik för att anpassa och implementera jämställdhet, inklusive analys av nuvarande situation.

 

 


Får du vårt nyhetsbrev?

Håll dig uppdaterad kring nyheter och information inom ditt verksamhetsområde.

Vi skräddarsyr nyhetsbrevet efter de områden du är intresserad av. Nyhetsbrevet skickas ut sex gånger per år.

Köp standarden

SS-ISO 53800:2024

Riktlinjer för främjande och genomförande av jämställdhet och kvinnors egenmakt

Till standarden

Kontakt

För mer information om detta arbete kontakta Ulrika Edholm, projektledare, SIS.

ulrika.edholm@sis.se