Nyhet · 2024-08-23

Ny testmetod ska stoppa farliga kemikalier i kläder

Sveriges Konsumenter arbetar för att en svenskutvecklad screeningmetod – som kan identifiera kemikalier i textilier snabbare, enklare och billigare – ska bli europeisk standard. På så sätt bidrar de till att förbättra en halv miljard människors skydd mot potentiellt skadliga ämnen.

Det går åt stora mängder kemikalier vid produktion av nya textilier, inte minst syntetiska material och i samband med färgning. Hittills har det varit svårt att kontrollera vilka kemikalier som används. Nu är en ändring på gång.

I fem år har Ulrika Nilsson, professor i analytisk kemi vid Stockholms universitet, arbetat intensivt tillsammans med sin forskargrupp med att ta fram en snabbare, enklare och billigare testmetod för att veta om textilier innehåller förbjudna eller misstänkt miljö- och hälsofarliga ämnen.

– Kemikalier som använts vid tillverkningen, framför allt vid färgning, stannar kvar i det färdiga plagget och kan vara potentiellt hälsofarliga om de tas upp av huden. När vi svettas tar huden lättare upp ämnena. Därför är det extra viktigt att kontrollera kläder som vi bär nära huden.

Standardisering sprider tillämpad forskning till konsumenter över hela världen

Vid sidan om sin forskning har Ulrika Nilsson ett ideellt uppdrag som en av Sveriges Konsumenters experter inom SIS standardisering. Just nu är hon engagerad i ett arbete som ska leda fram till att den screeningmetod som hon själv har varit med om att ta fram, ska bli europeisk standard. Det kommer att förbättra en halv miljard människors skydd mot potentiellt skadliga ämnen.

– Deltagandet i standardiseringen innebär en fantastisk möjlighet att påverka och göra skillnad för konsumenterna, säger Ulrika Nilsson.

Förhoppningen är att myndigheter, tillverkare och konsumentorganisationer lättare ska kunna kontrollera kemikalieinnehållet i de kläder som tillverkas och säljs. Kanske kan den nya standarden också leda till en obligatorisk innehållsmärkning av kläder.

– Ofta används flera kilo industrikemikalier för varje kilo syntetisk textil. Det är enorma mängder!  Jag är förvånad över att så lite har gjorts hittills för att skydda oss mot de allra farligaste ämnena, säger Ulrika Nilsson.

Vår konsumtion av textil

▪️   Den globala textilproduktionen har fördubblats sedan millenniumskiftet

▪️   43 miljoner ton kemikalier använder textilindustrin varje år

▪️   13 kg textil/person och år konsumerar vi i genomsnitt i Sverige

▪️   För att ta fram 1 kg textil används upp till 7 kg kemikalier beroende på fibersort.

Källa: Kemikalieinspektionen 2021: ”Kartläggning av farliga kemiska ämnen i textil”

Tips som minskar mängden kemikalier i dina kläder

  1. Köp second hand
  2. Köp kläder i naturmaterial. De innehåller färre kemikalier än polyester
  3. Köp ljusare plagg. De verkar generellt innehålla lägre halter av kemikalier
  4. Tvätta. När du tvättar kläderna minskar kemikalierna till viss del
  5. Välj kläder med seriösa miljömärkningar, som Svanen, EU-blomman, Bra miljöval, Oekotex och GOTS

Källa: Ulrika Nilsson och Konsumentverket

 


Utbildningar inom provnings- och kalibreringslaboratorier

Utbildningar inom medicinteknik

Du som arbetar inom medicinteknik berörs inte enbart av direktiv och regelverk, utan också av att en viss kvalitet uppnås. Vårt heltäckande utbildningsutbud hjälper dig med riskhantering, regelverk, vägen mot CE-märkning samt intern revision.

Får du vårt nyhetsbrev?

Håll dig uppdaterad kring nyheter och information inom ditt verksamhetsområde.

Vi skräddarsyr nyhetsbrevet efter de områden du är intresserad av. Nyhetsbrevet skickas ut sex gånger per år.

Mer info

Ulrika Nilsson är Sveriges Konsumenters representant i standardiseringskommittén SIS/TK 495 - Kosmetik, allergener, skönhetstjänster och estetiska ingrepp. Ulrikas forskargrupp utvecklar analysmetoder för olika klasser av skadliga textilkemikalier, både kända och okända, i nya och återvunna kläder samt material som förädlats från förbrukade kläder. Ett annat fokus är att undersöka kemikaliernas hudallergena effekter, bland annat för att bättre förstå orsakerna till textilallergi.

Är du intresserad att veta mer om arbetet eller bli delaktig i standardiseringen, hör av dig till ulrike.ryll@sis.se.