Nyhet · 2016-02-01

Standarder underlättar för internationell handel

Cecilia Malmström, EU-kommissionär med ansvar för handelsfrågor.

Varför är det viktigt med ett frihandelsavtal mellan Europa och USA?
 USA är EU:s största handelspartner och viktigaste exportmarknad. Ett ambitiöst handelsavtal som tar bort tullar och minskar på regelkrångel och byråkrati skulle underlätta för alla de företag som redan i dag handlar med USA. Det skulle också göra det lättare för de som vill börja handla. Vi vet att handelsavtal kan göra skillnad, till exempel har EU:s export till Sydkorea ökat med 55 procent under de fyra år som gått sedan vårt handelsavtal med dem trädde i kraft, vilket bidrar till tillväxt och nya jobb.

Vilken roll spelar standarder och standardisering för svenska exportföretag och organisationer som vänder sig till en internationell marknad?
– Skillnader i standarder och regleringar kallas inom handelspolitiken för tekniska handelshinder, och dessa försvårar och gör det dyrare för företag att exportera eftersom det innebär att man måste gå igenom dubbla certifieringsprocedurer eller till och med modifiera sina produkter for olika marknader. Internationella standarder underlättar för de företag som handlar internationellt, de utgör basen för nationella regleringar och minskar behovet för dubbelcertifiering. För att nämna avtalet med Sydkorea igen, så ser vi att handelsvolymerna har ökat mest i de sektorer där vi samarbetat kring standarder och regleringar.

På vilket sätt kan internationella standarder underlätta arbetet när avtalet väl är i hamn?
 Det finns vissa skillnader mellan hur USA och EU ser på och arbetar med standarder, men vi jobbar för ett närmare samarbete mellan våra myndigheter för att öka kompatibiliteten. Det gäller naturligtvis bara standarder som är likvärdiga. USA och EU har tillsammans gjort klart att inga standarder kommer att sänkas, de områden där de är för olika finns inte ens med på agendan. Vi hoppas kunna få till stånd ett transatlantiskt rådgivande organ som kan sammanställa forskning, expertis och erfarenhet till våra respektive lagstiftare att använda när de beslutar om nya standarder. Vi vill också öka samarbetet med USA inom internationella standardiseringsorgan såsom ISO och IEC så att vi på sikt kan minska skillnaderna.


Om SIS

SIS verkar i de internationella nätverken ISO och CEN som skapar standarder. Hos oss utformar aktörer best practice som främjar Sveriges konkurrenskraft och ett smart hållbart samhälle.

Vi erbjuder också utbildningar, tjänster och produkter som hjälper våra kunder att utveckla sina verksamheter och skapa samhällsnytta med hjälp av standarder.