Nyhet · 2017-06-06

5 frågor och svar om hållbar upphandling

SIS har släppt en ny svensk standard för hållbara upphandlingar och inköp ‒ SS-ISO 20400. Staffan Söderberg är ordförande i arbetsgruppen som arbetar med standarden.

Vad innefattas i begreppet hållbar upphandling?
‒ Hållbarhetsbegreppet innefattar miljömässig, social och ekonomisk utveckling. I begreppet hållbar upphandling finns sju delområden: verksamhetsstyrning, de mänskliga rättigheterna, arbetsförhållanden, miljön, goda verksamhetsmetoder, konsumentfrågor, samhällsengagemang och utveckling. Får man ordning på dessa sju områden är man på god väg mot verkligt hållbara inköp.

‒ Det svåraste med hållbar upphandling är att integrera och balansera delarna som ingår i ett hållbart inköp, och det hjälper den nya standarden till med.

Vem har nytta av den nya standarden?
‒ Standarden syftar till att alla organisationer, oavsett storlek och typ, och särskilt offentliga verksamheter och företag, ska få struktur och vägledning för att göra sitt inköp mer hållbart. I Sverige menar vi ofta offentlig upphandling när vi säger upphandling, men internationellt sett omfattar upphandling även inköp från företag.

Varför är standarden ett bra arbetsverktyg för en organisation?
‒ I en globaliserad handel har allt fler kontakter utanför landets gränser. Det köps in frusen kyckling från Thailand till svenska skolor, kinesiska saxar till landstingen och H&M tillverkar kläder i Bangladesh. En internationell standard underlättar genom att minska risker och spara tid i inköpsprocessen. Det standarden erbjuder till priset av en managementbok, är att man kan skaffa sig internationell kompetens inom hållbart inköp.

Vilka områden är mest ”bortglömda” när det gäller hållbar upphandling?
‒ I Sverige har vi poängterat vikten av att säkerställa att området arbetsrättsliga villkor tas in i hållbarhetsbegreppet. Ett bortglömt område är antikorruption, som omfattar betydligt mer än mutor. Även inom områden där vi anser oss ha kompetens finns det luckor. Miljö har en tendens att reduceras till att enbart handla om koldioxid, men det handlar även om till exempel biologisk mångfald.

Vilka tips skulle du ge en organisation som vill börja använda den nya standarden?
‒ För det första, läs igenom standarden. Därefter kan en organisation välja det som är mest relevant och enklast att genomföra. När man kommit igång med det enklaste kan resan påbörjas, men låt den få ta tid. Se det inte som ett projekt med start och mål, utan som en långsiktig process, en uppgradering av det befintliga inköpsarbetet. Det finns dessutom många andra bra verktyg att använda som kompletterar den nya standarden.

Upphandlingsmyndigheten har en bra hemsida: www.upphandlingsmyndigheten.se/hallbarhet/