Pressmeddelande · 2024-09-16

Första globala standarden för jämställdhet klar

Ojämlikhet mellan könen och könsbaserad diskriminering är fortfarande utbredd i flera länder och inom många områden. För att motverka detta har världens första globala standard för jämställdhet tagits fram. Svenska institutet för standarder, SIS, har tillsammans med flera svenska organisationer, bland annat LO, deltagit i arbetet.

globalstandardjammstalldhet.png

Standarden har tagits fram inom den internationella standardiseringsorganisationen ISO och fungerar som en vägledning för företag och andra organisationer. Med gemensamma definitioner, riktlinjer och verktyg möjliggör och underlättar standarden arbetet med att förebygga och hantera systematisk ojämlikhet mellan könen.

–  Flera jämställdhetsfrågor backar inom många områden, och arbetet med standarden har bidragit till att lyfta de här frågorna globalt och samtidigt få en vägledning på plats som är enkel att tillämpa, säger Ulrika Edholm, projektledare på Svenska institutet för standarder.

Standarden har namnet Riktlinjer för främjande och genomförande av jämställdhet och kvinnors egenmakt. Bakgrunden till att den har tagits fram är det stora behovet av gemensamma definitioner och praktisk vägledning för de här frågorna hos aktörer inom både privat och offentlig sektor, särskilt i länder där man inte kommit lika långt i jämställdhetsarbetet. Från Sverige har SIS bidragit i arbetet med experter som har lång erfarenhet av att arbeta med jämställdhetsfrågor.

–  Standarden kan bidra till att starta upp ett arbete för ökad jämställdhet i länder där man inte kommit lika långt som i Sverige och där det inte finns lagstiftning eller motsvarande på plats, säger Tina Nordling, samordningsansvarig för LO:s standardiseringsgrupp.

Arbetet med ytterligare en viktig global standard inom jämställdhetsområdet har påbörjats. Det handlar om att ta fram en certifierbar ledningssystemstandard som kan stötta företag och andra organisationer i arbetet med mångfald och inkludering. Standarden beräknas vara klar 2026 och det finns utrymme för fler organisationer att delta i arbetet.


Får du vårt nyhetsbrev?

Håll dig uppdaterad kring nyheter och information inom ditt verksamhetsområde.

Vi skräddarsyr nyhetsbrevet efter de områden du är intresserad av. Nyhetsbrevet skickas ut sex gånger per år.