Nyhet · 2024-01-04

Uppåtgående trenden håller i sig: Fler verksamheter använde standarder 2023

Standarder ger oss gemensamma definitioner, visar hur vi mäter på ett tillförlitligt sätt och visar vilka steg som leder till minskade utsläpp av växthusgaser eller en bra arbetsmiljö. Med tanke på det stora värde de erbjuder verksamheter, finns möjlighet till än större tillväxt än de tio procent som försäljningen av standarder ökade med under det gångna året.

En positiv nyhet för Sveriges konkurrenskraft, innovation och hållbarhet är att de senaste årens tydliga trend – att allt fler stärker verksamheten med stöd av standarder – inte bara håller i sig, utan fortsatte att växa under 2023.

– Jämfört med året innan ökade försäljningen av styckeköpta standarder och abonnemang med 9,5 procent. Samma siffra för 2022 var 8 procent, säger Christer Jangel, försäljningschef på Svenska institutet för standarder.

En standard kan enklast beskrivas som en gemensam lösning på ett återkommande problem. Ta en kommun som brottas med hur de ska definiera kvalitet inför en upphandling av HVB-hem, som exempel. I standarden Kvalitetssäkring av HVB finns allt från avtalsvillkor till krav på utförare, kompetens och personaltäthet dokumenterat enligt best practice.

– Jag skulle säga att användandet fortfarande är lågt om man betänker hur standarder kan bidra till att förbättra en organisations kvalitet, säkerhet och kundnöjdhet. Inom industrin finns en annan vana av att använda standarder. Kommuner, regioner och småföretag är exempel på verksamheter där standarder fortfarande rymmer stora underutnyttjade värden, som bara väntar på att hämtas hem.

Licensavtal möjliggör nya smartare tjänster

Ytterligare en tydlig trend som går att utläsa i SIS bokslut, är att antalet licensavtal ökar. Totalt har 21 nya kontrakt tecknats på ett år. 

– Vi äger upphovsrätten till våra standarders innehåll. För fem år sedan öppnade vi möjligheten för andra aktörer att komma åt innehållet genom att de får en licens. Nu blir vi allt oftare kontaktade av kunniga branschexperter som kommit på nya, mer effektiva sätt att använda standarderna.

Hittills har möjligheten bland annat resulterat i en terminologidatabas och programvaror för maskin- och informationssäkerhet.

– Möjligheterna är i det närmaste oändliga och kommer att påverka hur vi använder standarder framöver. Med tanke på den roll standarder spelar för att möjliggöra den gröna och digitala omställningen välkomnar vi fler idéer som underlättar att ta dem till sig, säger Christer Jangel.

 


Utbildningar inom informationsäkerhet

SIS har tagit fram en informationssäkerhetsakademi som omfattar en heltäckande grundkurs om 27000-serien till införande av ledningssystem för informationssäkerhet och cybersäkerhet, revidera och förbättra och hantera informatiossäkerhetsrisker.

Får du vårt nyhetsbrev?

Håll dig uppdaterad kring nyheter och information inom ditt verksamhetsområde.

Vi skräddarsyr nyhetsbrevet efter de områden du är intresserad av. Nyhetsbrevet skickas ut sex gånger per år.

Fem i topp: