Nyhet · 2024-07-16

OS i Paris – ett flaggskepp för hållbara evenemang

Floden Seine har renats så att den återigen har blivit badbar och för första gången i OS historia tävlar lika många kvinnor som män. OS i Paris har högt ställda hållbarhetsmål, som går i linje med ISO 20121 – det internationella och nyss reviderade ledningssystemet för hållbara evenemang.

Inom kort riktas en stor del av världens blickar mot Paris, där OS avgörs med start 26 juli. Närmare 15 miljoner besökare väntas till den franska huvudstaden, som har 12 miljoner invånare.

– Arrangörerna är väl förberedda och tar stor hänsyn till hållbarhet. Det finns ett stort fokus på att försöka mäta och beräkna klimatavtryck, säger Patrik Tengwall, evenemangsstrateg i Stockholms stad samt aktiv i SIS kommitté för organisationers samhällsansvar.

Vid tidigare OS har arrangörerna ofta fått ta emot kritik för att nya byggnader står oanvända när tävlingarna är över. Som ett led i hållbarhetsarbetet kommer 90 procent av tävlingslokalerna i Paris att bestå av anläggningar som redan finns.

Patrik Tengwall har varit aktiv i arbetet med revideringen av ISO 20121. Han säger att intresset för att påverka arbetet med standarden, som togs fram till OS i London 2012, varit stort från svenskt håll:

– Standarden är nu uppdaterad och innehåller en skärpning av vissa punkter för att göra evenemang ännu mer hållbara, bland annat på områden som rör klimatförändringar, legacy och mänskliga rättigheter med fokus på barnrättsperspektivet.

Ett konkret klimatexempel är den satsning som Paris gör för att rena floden Seine, där det i hundra års tid rått badförbud. 30 juli är det dags för årets första olympiska simtävling i floden.

Flera nya reningsverk har byggts och i våras invigdes en reservoar med kapacitet för 50 000 kubikmeter regnvatten för att minska risken för översvämningar i avloppsystemet. Om något år väntas alla som vill kunna ta ett dopp i Seine. Tre badplatser planeras, bland annat i närheten av Eiffeltornet och Notre Dame.

Även det franska skolsystemet påverkas av OS. Antalet idrottstimmar har ökat i många skolor och idrottsanläggningarna har förlängt sina öppettider. Allt för att stimulera till mer fysisk aktivitet.

– Förhoppningsvis kan det inspirera fler städer till att göra något åt det allt större problemet med stillasittande som bland annat ökar risken för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar, säger Patrik Tengwall.

Utmaningarna för att jobba hållbart inom evenemangsbranschen är framför allt ekonomiska, enligt Patrik Tengwall. I ett kort perspektiv kan det kosta lite mer att ställa om, att till exempel välja en ny lösning för sopsortering eller ta bort engångsmaterial för mat och dryck.

Han betonar vikten av att tänka långsiktigt i alla lägen och att skapa en infrastruktur som gör det möjligt att vara flexibel. Till exempel att det måste finnas utrymmen för diskstationer om vi ska ersätta engångsförpackningar med förpackningar som kan användas flera gånger.

Sommar-OS i Paris blir det första helt jämställda olympiska spelet, med 5 250 kvinnor och 5 250 män på startlinjerna. Det har blivit möjligt tack vare ett beslut om fler mixade grenar, bland annat i segling.

Arrangörerna räknar också med att bli det första internationella sportevenemanget som kompenserar för mer utsläpp än tävlingarna skapar. Planer finns också på att stödja utvecklingen av klimatvänliga projekt, som uppfyller internationella certifieringskrav.

– OS är ett flaggskepp i evenemangsvärlden. Jag är säker på att många av de goda exempel vi får se i Paris kommer att inspirera andra arrangörer att jobba mer hållbart, även här i Sverige, säger Patrik Tengwall.

ISO 20121:2024 Ledningssystemet för hållbarhet vid evenemang 

  • Möjliggör att genomföra evenemang på ett hållbart sätt
  • Inkluderar sociala, ekonomiska och miljömässiga aspekter
  • Ökar organisationens prioritering av hållbarhetsfrågor
  • Vätternrundan, Liseberg, Gothia Towers och Eurovision är exempel på andra arrangörer som använder ISO 20121

SIS kommitté för organisationers samhällsansvar arbetar med fler standarder, bland annat en ny certifierbar standard för FN:s hållbarhetsmål (ISO 53001) samt att anpassa Egendeklarationen (SIS/TS2) till CSRD. Välkommen att delta!  Kontakta SIS projektledare Ulrika Edholm.