Nyhet · 2018-11-21

Nu finns nya ISO 19011 på svenska

– ISO 19011 är en utmärkt vägledning för alla som arbetar med revision av ledningssystem. Jag hoppas att fler företag och organisationer drar nytta av den nya, uppdaterade versionen, säger Jan Lenning, doktorand inom området revision.

Jan Lenning har lång erfarenhet av att genomföra och utveckla revisioner. På sin arbetsplats Sony Mobile Communications var han tidigare globalt ansvarig för det interna revisionsprogrammet. Under de senaste åren har han ansvarat för företagets externa ledningssystemrevisioner.

Länge har han reagerat på att de revisioner som är kopplade till exempelvis kvalitetsledningssystemet ISO 9001 och miljöledningssystemet ISO 14001 ibland har en oförtjänt negativ klang i många organisationer.

Det händer att revisionerna beskrivs med ord som ”kontroll”, ”inspektion” och ”polisaktivitet”. Ofta förknippas de med tidsödande dokumentation och ses som ett nödvändigt ont för att upprätthålla en eller flera ISO-certifieringar.

– Min drivkraft är att förändra den uppfattningen och få till revisioner som på ett tydligare sätt skapar mervärde för alla inblandade. Syftet med en revision är inte bara att se till att vissa krav är uppfyllda. Syftet är även att identifiera förbättringsområden och sprida goda exempel. Om dessa delar får större utrymme blir revisionsprogrammen mer meningsfulla, och bidrar samtidigt till större affärsnytta, framhåller Jan Lenning.

Sedan hösten 2014 är han industridoktorand vid Chalmers tekniska högskola, där han forskar i hur revisionsarbetet kan bli mer värdeadderande.

Internationellt sett finns det bara en handfull forskare inom samma gebit och hans mål är att uppnå en doktorsexamen.

– Ett av de verktyg som jag ofta använder är ISO 19011, vägledningen för revision av ledningssystem. Denna vägledning är värd större uppmärksamhet och jag hoppas att fler företag och organisationer sätter sig in i alla de möjligheter som vägledningen erbjuder. Här finns en metodik som styr upp revisionsverksamheten, men även ger stöd i att ta ut svängarna i utförandet av revisionerna, säger Jan Lenning.

Han har varit en av de svenska experterna i det nyligen avslutade arbetet med att uppdatera ISO 19011 och att anpassa strukturen till de nya versionerna av ISO 9001 och ISO 14001.

I SIS tekniska kommitté för kvalitetsledning (SIS/TK 304) är Jan Lenning ordförande i arbetsgruppen revision.

– En av de viktigaste nyheterna i den nu aktuella versionen av ISO 19011 är ett ökat fokus på ”riskbaserad strategi” och ledningsfrågor. Samtidigt har vägledningen gjorts mer generell och anpassats för till exempel virtuella revisioner, säger han.

Text: Lena Lidberg


Jan Lenning

Jan Lenning, doktorand inom området revision

Fakta ISO 19011

Standardens undertitel är ”Vägledning för revision av ledningssystem”. Den första versionen av standarden publicerades 2009 och en revidering blev klar under 2011.

Tidigare i år lanserades en engelsk uppdatering och nyligen kom den svenska översättningen, SS-EN ISO 19011:2018.

Vägledningen kan användas vid både interna och externa revisioner och passar för både stora och små organisationer, oavsett bransch.

Utbildning inom intern revision

SIS erbjuder utbildningar om våra mest sålda standarder inom intern revision så att du kan utveckla din verksamhet och din egen kompetens.

Grunderna i kvalitetsledning enligt ISO 9001:2015 >>

Utveckla och leda ett kvalitetsledningssystem enligt ISO 9001:2015 >>